Lentile Bifocale

LENTILELE BIFOCALE

După vârsta de 40 de ani, puterea de acomodare a ochiului scade, iar cristalinul „îmbătrâneşte”. Aşa că, apare nevoia de prima pereche de ochelari (de citit) sau dacă suntem deja purtători, de a doua pereche de ochelari (de distanţă). Poate fi folosită, însă, o singură pereche de ochelari, purtătorii trebuind să aleagă între lentilele bifocale sau cele progresive.

Lentilele bifocale conțin două puteri ale lentilei. Deși lentilele multifocale sunt de obicei prescrise adulţilor de peste 40 de ani pentru a compensa prezbiopia, în unele cazuri lentilele bifocale sunt prescrise pentru copii şi adulţi tineri care au probleme de focalizare care duc la oboseala ochilor atunci când citesc. Acestea  prezinta avantajul este că înlocuiesc două perechi de lentile şi sunt accesibile ca preţ. Dezavantaje: cele două zone, de distanţă şi de citit, sunt delimitate clar, printr-o lizieră (linie de separare), trecerea de la dioptria de distanţă la cea de citit se face brusc.

În aceste cazuri, partea de jos a lentilei bifocale reduce cantitatea de efort necesară focalizării pentru a vedea clar obiectele din apropiere. Indiferent de motivul pentru care avem nevoie de prescripţie pentru corectarea vederii la apropiere, toate lentilele bifocale lucrează în același mod: o mică parte din zona inferioară a lentilei conține puterea necesară pentru a corecta vederea la apropiere, în timp ce restul lentilei de obicei corectează vederea la distanță. În general, noi privim prin partea de sus a lentilei, prin zona dedicată distanţei atunci când privim obiectele aflate în depărtare şi prin partea de jos şi prin segmentul bifocal al lentilei atunci când citim o carte sau privim obiectele aflate în apropierea noastră.

ochelari cu lentila bifocala

Lentilele bifocale necesita o perioada de acomodare pentru ca ochiul sa-si formeze reflexe de miscare pentru privirea de aproape si cea pentru distanta.In cazul în care dioptriile necesare corectarii viciilor de refractie sunt mai mari, se pot fabrica din materiale subtiate cu indici de refractie mai mari 1.6, 1.67, 1.7, 1.74, 1.8, 1.9 ceea ce confera si acestor ochelari un aspect placut.