Întreținerea lentilelor

curatare lentileIndiferent daca purtam lentile pentru ochelari sau lentile de contact acestea trebuie intretinute. Astfel vom discuta despre intretinerea lentilelor de plastic, sticla cu sau fara tratament, de marca sau “no name”  si, respectiv, despre intretinerea lentilelor de contact.

Inainte de a incepe sa descriu modul corect de a ne curata lentilele aeriene as vrea sa ne amintim, sa iti amintesti cu ce iti stergi lentilele. De exemplu, eu, personal, mi le sterg cu o laveta moale si din cand in cand le curat cu apa calduta si sapun. Este oare corect? Ne afecteaza calitatea lentilelor acest “tratament”?

Haideti sa vedem intai principalele materiale de curatare:

  • batista/servetel de hartie;
  • laveta/batista din microfibra;
  • apa;
  • alcool sanitar;
  • solutie de curatat lentile.

Lentilele pe care le purtam sunt:

  • de sticla – fara nici un tratament;
  • de plastic – fara nici un tratament;
  • de plastic – cu durificare, antireflex – lentila de marca;
  • de plastic – cu durificare, antireflex – lentila “no name”.

Daca ai lentile de sticla este bine sa folosesti o batista din microfibra. Este moale si are o structura “stransa” de fibre din material sintetic antistatic astfel incat impiedica impregnarea impuritatilor in “ochiurile” retelei. Este bine sa nu folosesti o batista de hartie pentru ca in timp, oricat de rezistenta ar fi la zgarieturi se vor observa urme ale stergerii lentilei. Nu este obligatoriu sa folosesti o solutie speciala pentru curatarea lentilelor datorita rezistentei acestora.

Daca porti lentile de plastic fara tratament cel mai indicat este sa le stergi cu microfibra si solutie de curatat, dar si asa nu vei avea o viata lunga a lentilelor deoarece ele sunt cele mai sensibile lentile.

In schimb, daca la lentilele de plastic dorim sa avem si un tratament ce include durificare, antireflex plus un strat hidrofob-oleofob ne vom putea bucura ceva mai mult de lentilele noastre. In acest caz recomandate sunt microfibra si solutia de curatat lentilele. Daca in cazul solutiei vom folosi apa sau alcool sanitar pe suprafata lentilei vor aparea urme de stergere.

Diferenta intre o lentila “no name” si o lentila de calitate in ceea ce priveste procesul de curatare ramane acelasi dar consecintele sunt diferite. Astfel, la o lentila care nu este de marca va aparea o neuniformitate a stratului antireflex, chiar o distrugere a acestuia in timp.

Batista de hartie nu este recomandata pentru nici un tip de lentila deoarece este dura – fibrele care o compun sunt dure plus ca raman fragmente de hartie pe suprafata lentilei, evident microscopice. Datorita primei observatii eu exclud si servetelele umede. Apropo de acest lucru eu nu-mi amintesc sa le fi vazut in vreo optica medicala – voi?

Procesul de curatare indicat lentilelor de plastic se aplica si pentru cele din policarbonat. Desi ele sunt caracterizate ca rezistente in privinta socurilor, in ceea ce priveste sensibiliatea la zgarieturi sunt egale cu cele de plastic.