Despre consultație

Cabinetele de optică medicală, OptiSmart, oferă  consultații optometrice și oftalmologice.

Consultațiile oftalmologice se pot efectua în oricare din cabinetele de optică medicală Optismart.

Consultația oftalmologică este realizată de către un medic/doctor oftalmolog. Pe lângă determinarea dioptriilor (proces descris anterior) medicul are un rol important în detectarea afecțiunilor globilor oculari, pleoapelor și aparatului lacrimal.

Unul dintre aparatele necesare pentru identificarea afecțiunilor oculare este biomicroscopul. Utilizându-se dispozitive auxiliare corespunzătoare este posibilă examinarea tuturor structurilor ochiului. Unul dintre ele este lampa cu fantă ce permite analiza ochiului din diferite unghiuri de iluminare.

Cu ajutorul biomicrosopului cu fantă de iluminare medicul oftalmolog poate să vadă pleoapele, conjunctiva, corneea, irisul, cristalinul. În cazul în care medicul oftalmolog dorește să examineze problemele corneei va folosi un colorant – ex. fluoresceină. Aceasta se va întinde pe ochi și se va vedea intens colorată în galben. Iluminată cu un fascicul de lumină albastră, medicul oftalmolog va putea să observe foarte ușor tăieturi, zgârieturi, rupturi, corpuri străine sau infecții ale corneei. Un alt lucru care poate fi identificat este limpezimea sau vascularizarea corneei. De asemenea și aparatul lacrimal poate fi studiat cu biomicroscopul.

O altă metodă de examinare a aparatului lacrimal este metoda Schirmer care are particularitatea de a produce lăcrimarea prin iritarea conjunctivei. Metoda constă în intoducerea unei hârtii de filtru Whatman, tăiată în fâșii de 5x35mm, sub pleoapa inferioară. Ochiul este menținut deschis fără restricții în ce privește clipirea normală. După 5 minunte banda se scoate și se observă lungimea de bandă udată. La adulți lungimea udată este normal de 15-30mm. Este mai mică la bărbați. Secreția scade la vârsta înaintată. O lungime udată de 10-15mm sugerează deficiențe probabile ale sistemului lacrimal.

Un alt instrument de care este nevoie în cadrul unui consult oftalmologic este oftalmoscopul. Cu ajutorul oftalmoscopului medicul oftalmolog reușește să vadă structurile din interiorul ochiului – papila nervului optic, vasele de sânge, macula. Testul se numește ”fund de ochi” sau în termeni medicali – oftalmoscopie. Cel mai des se realizează oftalmoscopia directă – se utilizează un oftalmoscop care are mai multe tipuri de lentile ce măresc de până la 15 ori. Fundul de ochi se realizează pentru a detecta diverse dereglări ale ochilor, cum este cataracta, pentru a putea diagnostica corect alte probleme ale ochilor sau dureri. Pentru a realiza fundul de ochi se pot folosi picături de ochi (ex. tropicamidă) pentru a dilata pupilele și a face mai ușoară vederea fundului de ochi. Dilatarea durează cca. 15 – 20 minute. După terminarea testului, timp de câteva ore, ochii vor avea ușoare probleme de focalizare și vor fi foarte sensibili la lumină.

Odată identificate problemele pacientului medicul oftalmolog va scrie prescripția dioptriilor pentru ochelari sau lentile de contact, respectiv rețeta cu tratamentul medicamentos pe care pacientul trebuie să-l umreze în cazul în care acesta are vreo afecțiune a ochilor.

 

 

 

Cabinetele de optică medicală, OptiSmart, oferă  consultații optometrice și oftalmologice.

 

Consultația optometrică este realizată de către un optometrist. Optometristul este cel care descifrează în faza iniţială primele aspecte ale viciilor de vedere, le evaluează şi le poate corecta.

Consultația optometrică începe cu anamneza pacientului – cerem pacientului să ne spună ce l-a determinat să se prezinte la o consultație, dacă este purtător de ochelari, cum s-au modificat dioptriile în decursul anilor și alte informații care ne pot fi de ajutor în găsirea soluțiilor problemelor sale legate de vedere.

Următorul pas îl reprezintă măsurarea cu ajutorul autorefractometrului (dioptronului). Cu ajutorul acestui aparat optometristul obține informații obiective despre viciile de refracție. Aceste date au un caracter orientativ deoarece nu este întotdeauna necesară corecția excesivă a ochilor și de cele mai multe ori, dacă această corecție s-ar realiza, ochii nu ar putea-o tolera. Sunt indicate valorile maxime ale miopiei, hipermetropiei, astigmatismului, respectiv axul cilindrului, distanța interpupilară. Întotdeauna aceste valori sunt indicate pentru distanță. Dacă optometristul este interesat să prescrie o rețetă pentru lentilele de contact, autorefractometrul (dioptronul) îi va indica și valoarea razei de curbură necesară pacientului.

Odată determinate valorile viciului de refracție cu ajutorul autorefractometrului (dioptronului) este necesară testarea acuității vizuale cu fiecare ochi în parte. Mereu vederea va fi mai bună când se privește cu ambii ochi decât cu un singur ochi. Se măsoară distanța interpupilară cu ajutorul rigletei și se compară cu măsurătoarea realizată de autorefractometru (dioptron). Stabilită, distanța interpupilară se reglează pe rama de probă care se dă pacientului. De aici începe testarea propriu-zisă care va duce la dioptriile finale pe care pacientul va trebui să le poarte. Pe durata întregului test este foarte importantă comunicarea optometrist-pacient. Pe lângă măsurătorile realizate cu ajutorul refractometrului (dioptronului), optometristul are nevoie de informațiile pacientului cu privire la dioptria dată (făcută întâi pentru fiecare ochi în parte și apoi binocular – cu ambii ochi) – dacă oferă confort sau disconfort ochiului, dacă forțează ochiul, dacă se vede mai clar sau nu cu dioptria dată, dacă crează amețeli sau distorsionări ale obiectelor din jur.

În momentul în care pacientul se simte confortabil și vede clar cu dioptria dată de către optometrist, consultația optometrică a luat sfârșit. Următorul pas este alegerea ramelor și lentilelor aferente dioptriilor stabilite.

Pe parcursul consultației optometrice, optometristul poate întâmpina probleme în stabilirea dioptriilor. În aceste cazuri este de datoria optometristului de a îndruma pacientul către un medic oftalmolog pentru a i se face o consultație oftalmologică completă.