Cand sunt necesari ochelarii de citit?

presbiopia siteIn cazul in care se ofera raspuns afirmativ la una sau mai multe dintre urmatoarele intrebari, ar trebui sa se faca o programare la medicul oftalmolog:
– Aveti dureri de cap sau de ochi in timpul cititului, care dureaza mai mult de cateva minute?
– Intampinati dificultati in a introduce ata in ac?
– Faceti eforturi sa cititi o revista sau o carte?
– Tineti cartile mai aporape de o lungime de brat, de ochi atunci cand trebuie sa cititi?
– Va straduiti sa cititi textul de pe ecranul televizorului?
– Apropiati monitorul computerului pentru a vedea mai bine?
– Aveti peste 40 de ani?

Acestea sunt doar cateva dintre intrebarile pe care medicul oftalmolog le-ar putea adresa inainte sa recomande ochelari pentru citit. Nu orice persoana cu varsta de peste 40 de ani va avea nevoie de ochelari de citit, dar majoritatea sunt diagnosticate cu prezbiopie.

Prezbiopia nu este o boala ci o stare naturala care rezulta din procesul natural de imbaranire al corpului si implicit a ochilor. Acesta nu este dureroasa si evolueaza treptat, de-a lungul unei perioade indelungate de timp.

Atunci cand apare prezbiopia, cristalinul incepe sa-si piarda elasticitatea si se va diminua abilitatea naturala a ochiului de a se concentra asupra unor obiecte de mici dimensiuni, care determina vedere neclara de aproape.

In cazul in care o persoana considera ca ar avea nevoie de ochelari de citit, va face o programare la medicul oftalmolog. Este important sa se asigure ca nu exista nici o alta problema de vedere, cum ar fi miopia, hipermetropia sau astigmatismul.Daca specialistul considera ca nici una dintre aceste conditii nu este prezenta, se vor achizitiona ochelari de vedere conform prescriptiei medicale.In cazul in care o persoana poarta deja lentile de corectie, medicul ii poate recomanda lentile bifocale sau progresive trifocale. Ochelarii de distanta sau cei pentru protectie la calculator ar putea fi o optiune pentru cei care lucreaza zilnic in fata calculatorului.